Babeczki z dekoracją kwiatową na łące - przepis i inspiracje

Babeczki z dekoracją kwiatową na łące - przepis i inspiracje
Autor Wioletta Sawicka
Wioletta Sawicka17.02.2024 | 10 min.

Babeczki z dekoracją kwiatową to idealna propozycja na wiosenne spotkanie z przyjaciółmi lub uroczysty deser. Te kolorowe i smaczne babeczki z pewnością zachwycą swoim wyglądem i smakiem. W tym prostym przepisie pokazujemy krok po kroku jak przygotować apetyczne babeczki biszkoptowe, a następnie ozdobić je kwiatami z kremu. Dekoracja z kremu jest bardzo łatwa do wykonania, a efekt końcowy robi niesamowite wrażenie. Zapraszamy do wypróbowania tego pomysłu!

Przepis na babeczki z dekoracją kwiatową

Babeczki z kwiatową dekoracją to pomysł idealny na wiosenny deser lub urodzinowe ciasto dla dziecka. Te malownicze i apetyczne babeczki na pewno spodobają się nie tylko najmłodszym, ale także dorosłym gościom. Wbrew pozorom, ozdabianie babeczek kwiatami z kremu jest bardzo proste i każdy poradzi sobie z tym bezproblemowo. Wystarczy przygotować dwa rodzaje kremów, połączyć je ze sobą i udekorować babeczki za pomocą worka cukierniczego lub ręcznie. Efekt jest naprawdę imponujący!

Aby przygotować te kolorowe babeczki będziemy potrzebować ciasta biszkoptowego upieczonego w formie na muffinki, kremu cytrynowego, kremu śmietankowego oraz odrobiny cierpliwości przy dekorowaniu. Całość można przygotować w 2-3 godziny i z powodzeniem zaserwować na rodzinnym obiedzie czy przyjęciu dla znajomych.

Składniki na ciasto biszkoptowe:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g rozmrożonego szpinaku

Ciasto biszkoptowe przygotowujemy bardzo prosto. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy powoli rozpuszczone, przestudzone masło i dalej ubijamy. Wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy składniki. Na końcu dodajemy szpinak, który nada ciastu piękny, zielony kolor. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.

Wykonanie dekoracji z kremu

Aby ozdobić upieczone i wystudzone babeczki potrzebujemy dwóch rodzajów kremów. Po pierwsze krem cytrynowy, który posłuży nam do zrobienia żółtych kwiatków. Po drugie gęsty krem śmietankowy, który po połączeniu z kremem cytrynowym stworzy podstawę do robienia białych płatków.

Składniki na krem cytrynowy:

  • żółtko
  • jajko
  • cukier
  • masło
  • mąka
  • skórka i sok z cytryny

Żółtko, jajko i cukier energicznie roztrzepujemy. Dodajemy masło, mąkę, skórkę i sok z cytryny. Całość podgrzewamy na małym ogniu do zgęstnienia. Studzimy.

Składniki na krem śmietankowy:

  • śmietanka 30%
  • mascarpone

Śmietankę i mascarpone ubijamy na sztywną masę. Studzimy.

Czytaj więcej: Dagita - najlepsze porady na temat zdrowia i urody

Przygotowanie kremu cytrynowego

Aby przygotować krem cytrynowy potrzebne będą następujące składniki: żółtko, jajko, cukier, masło, mąka, skórka i sok z cytryny. Postępujemy w następujący sposób: w garnuszku energicznie roztrzepujemy żółtko z jajkiem i cukrem. Następnie dodajemy masło, mąkę, skórkę oraz sok z cytryny. Całość zagotowujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Dzięki takiemu sposobowi przygotowania otrzymamy gęsty, jedwabisty krem o cytrynowym aromacie. Będzie idealną bazą do przygotowania żółtych kwiatków, którymi ozdobimy nasze babeczki.

Przygotowanie kremu śmietankowego

Babeczki z dekoracją kwiatową na łące - przepis i inspiracje

Krem śmietankowy przygotowujemy z dwóch składników: śmietanki 30% i mascarpone. Śmietankę ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy ser mascarpone. Całość ponownie miksujemy do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Tak przygotowany krem śmietankowy idealnie łączy się z kremem cytrynowym i pozwala uformować białe płatki kwiatów, którymi przyozdobimy babeczki.

Łączenie kremów i dekorowanie babeczek

Gdy mamy już przygotowane dwa rodzaje kremów, łączymy je ze sobą w następujący sposób. Odłożyć należy około 3 łyżek kremu cytrynowego. Resztę kremu cytrynowego dokładnie wymieszać z kremem śmietankowym. Taki krem będzie bazą do robienia białych płatków kwiatów.

Następnie babeczkom ścina się wierzch, kruszy i rozdrabnia. Wierzch babeczek posmarować cienką warstwą połączonego kremu i przykleić na to kruszonkę. Teraz przychodzi najprzyjemniejsza część, czyli dekorowanie. Do worka cukierniczego włożyć krem i wycisnąć na babeczkach płatki kwiatów, zaczynając od brzegów. Na samym końcu, w środku kwiatka, wycisnąć żółtą kropelkę z odłożonego kremu cytrynowego. Dekorację można też wykonać ręcznie, formując krem łyżeczką.

Udekorowane w ten sposób babeczki wyglądają jak prawdziwe kwiaty na łące. Z pewnością zachwycą nie tylko smakiem, ale i wyglądem. To świetny pomysł nakolorowe ciasto na wiosnę czy lato. Smacznego!

Pieczenie babeczek z ciasta biszkoptowego

Aby przygotować apetyczne babeczki w kształcie kwiatków, najpierw musimy upiec biszkopt. Do tego będziemy potrzebować następujących składników:

4 jajka 4 łyżki cukru
4 łyżki rozpuszczonego masła 1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g rozmrożonego szpinaku

Wykonanie jest bardzo proste. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy powoli rozpuszczone, letnie masło i cały czas ubijamy. Do masy wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy składniki. Na sam koniec dodajemy szpinak, który nada piękny kolor. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 25 minut w 180°C.

W ten sposób w bardzo prosty i szybki sposób przygotujemy podstawę naszych babeczek w kształcie kwiatków. Gdy ostygną, pozostanie je udekorować kolorowym kremem.

Przepis na babeczki z dekoracją kwiatową

Babeczki z kwiatową dekoracją to pomysł idealny na wiosenny deser lub urodzinowe ciasto dla dziecka. Te malownicze i apetyczne babeczki na pewno spodobają się nie tylko najmłodszym, ale także dorosłym gościom. Wbrew pozorom, ozdabianie babeczek kwiatami z kremu jest bardzo proste i każdy poradzi sobie z tym bezproblemowo. Wystarczy przygotować dwa rodzaje kremów, połączyć je ze sobą i udekorować babeczki za pomocą worka cukierniczego lub ręcznie. Efekt jest naprawdę imponujący! Aby przygotować te kolorowe babeczki będziemy potrzebować ciasta biszkoptowego upieczonego w formie na muffinki, kremu cytrynowego, kremu śmietankowego oraz odrobiny cierpliwości przy dekorowaniu. Całość można przygotować w 2-3 godziny i z powodzeniem zaserwować na rodzinnym obiedzie czy przyjęciu dla znajomych.

Składniki na ciasto biszkoptowe:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g rozmrożonego szpinaku

Ciasto biszkoptowe przygotowujemy bardzo prosto. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy powoli rozpuszczone, przestudzone masło i dalej ubijamy. Wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy składniki. Na końcu dodajemy szpinak, który nada ciastu piękny, zielony kolor. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.

Wykonanie dekoracji z kremu

Aby ozdobić upieczone i wystudzone babeczki potrzebujemy dwóch rodzajów kremów. Po pierwsze krem cytrynowy, który posłuży nam do zrobienia żółtych kwiatków. Po drugie gęsty krem śmietankowy, który po połączeniu z kremem cytrynowym stworzy podstawę do robienia białych płatków.

Składniki na krem cytrynowy:

  • żółtko
  • jajko
  • cukier
  • masło
  • mąka
  • skórka i sok z cytryny

Żółtko, jajko i cukier energicznie roztrzepujemy. Dodajemy masło, mąkę, skórkę i sok z cytryny. Całość podgrzewamy na małym ogniu do zgęstnienia. Studzimy.

Składniki na krem śmietankowy:

  • śmietanka 30%
  • mascarpone

Śmietankę i mascarpone ubijamy na sztywną masę. Studzimy.

Przygotowanie kremu cytrynowego

Aby przygotować krem cytrynowy potrzebne będą następujące składniki: żółtko, jajko, cukier, masło, mąka, skórka i sok z cytryny. Postępujemy w następujący sposób: w garnuszku energicznie roztrzepujemy żółtko z jajkiem i cukrem. Następnie dodajemy masło, mąkę, skórkę oraz sok z cytryny. Całość zagotowujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Dzięki takiemu sposobowi przygotowania otrzymamy gęsty, jedwabisty krem o cytrynowym aromacie. Będzie idealną bazą do przygotowania żółtych kwiatków, którymi ozdobimy nasze babeczki.

Przygotowanie kremu śmietankowego

Krem śmietankowy przygotowujemy z dwóch składników: śmietanki 30% i mascarpone. Śmietankę ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy ser mascarpone. Całość ponownie miksujemy do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Tak przygotowany krem śmietankowy idealnie łączy się z kremem cytrynowym i pozwala uformować białe płatki kwiatów, którymi przyozdobimy babeczki.

Łączenie kremów i dekorowanie babeczek

Gdy mamy już przygotowane dwa rodzaje kremów, łączymy je ze sobą w następujący sposób. Odłożyć należy około 3 łyżek kremu cytrynowego. Resztę kremu cytrynowego dokładnie wymieszać z kremem śmietankowym. Taki krem będzie bazą do robienia białych płatków kwiatów.

Następnie babeczkom ścina się wierzch, kruszy i rozdrabnia. Wierzch babeczek posmarować cienką warstwą połączonego kremu i przykleić na to kruszonkę. Teraz przychodzi najprzyjemniejsza część, czyli dekorowanie. Do worka cukierniczego włożyć krem i wycisnąć na babeczkach płatki kwiatów, zaczynając od brzegów. Na samym końcu, w środku kwiatka, wycisnąć żółtą kropelkę z odłożonego kremu cytrynowego. Dekorację można też wykonać ręcznie, formując krem łyżeczką.

Udekorowane w ten sposób babeczki wyglądają jak prawdziwe kwiaty na łące. Z pewnością zachwycą nie tylko smakiem, ale i wyglądem. To świetny pomysł nakolorowe ciasto na wiosnę czy lato. Smacznego!

Pieczenie babeczek z ciasta biszkoptowego

Aby przygotować apetyczne babeczki w kształcie kwiatków, najpierw musimy upiec biszkopt. Do tego będziemy potrzebować następujących składników:

4 jajka 4 łyżki cukru
4 łyżki rozpuszczonego masła 1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g rozmrożonego szpinaku

Wykonanie jest bardzo proste. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy powoli rozpuszczone, letnie masło i cały czas ubijamy. Do masy wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy składniki. Na sam koniec dodajemy szpinak, który nada piękny kolor. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 25 minut w 180°C.

W ten sposób w bardzo prosty i szybki sposób przygotujemy podstawę naszych babeczek w kształcie kwiatków. Gdy ostygną, pozostanie je udekorować kolorowym kremem.

Podsumowanie

Babeczki z dekoracją kwiatową to świetny pomysł na wiosenny deser. Te kolorowe babeczki z pewnością zachwycą nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Przygotowanie ich nie jest trudne, a efekt przypomina kwiaty na wiosennej łące. Wystarczy upiec biszkopt w kształcie babeczek, przygotować dwa rodzaje kremów i ozdobić babeczki kwiatami. To smaczny i efektowny sposób na świętowanie wiosny.

Przedstawiony przepis pokazuje krok po kroku jak w prosty i przyjemny sposób przyrządzić te apetyczne babeczki. Zachęcamy do wypróbowania tego pomysłu i stworzenia babeczek, które z pewnością zachwycą wszystkich gości swoim wyglądem i smakiem.

Najczęściej zadawane pytania

Do przygotowania babeczek będziemy potrzebować składników na ciasto biszkoptowe, takich jak: jajka, cukier, masło, mąka, proszek do pieczenia oraz szpinak. Ponadto przydadzą się składniki na dwa rodzaje kremów: żółtko, jajko, cukier, masło, mąka i cytryna do kremu cytrynowego oraz śmietanka i mascarpone do kremu śmietankowego.

Biszkopt w formie na muffinki pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ważne, aby forma była wyłożona papilotkami, a ciasto napełniało ją maksymalnie do 3/4 wysokości.

Aby ozdobić babeczki kwiatami, należy połączyć krem cytrynowy ze śmietankowym, a następnie przy pomocy worka cukierniczego lub ręcznie formować na wierzchu babeczek płatki kwiatów. Na sam koniec, w środku kwiatka, wycisnąć żółtą kropelkę z czystego kremu cytrynowego.

Tak, zarówno upieczone babeczki, jak i przygotowane kremy można przygotować dzień wcześniej. Babeczki warto przechowywać w szczelnym pojemniku, a kremy w lodówce. Dekorowanie babeczek kwiatami najlepiej wykonać tuż przed podaniem.

Zarówno krem cytrynowy, jak i śmietankowy powinny być całkowicie wystudzone przed łączeniem ich ze sobą i dekorowaniem babeczek. Schładzanie kremów powinno trwać minimum 2-3 godziny w lodówce.

5 Podobnych Artykułów:

  1. Podwójny wózek dla starszego i młodszego dziecka - jaki wybrać, by najlepiej spełniał potrzeby?
  2. Dagita - najlepsze porady na temat zdrowia i urody
  3. Wózek dla dziecka rok po roku - wygodne rozwiązanie dla rodziców
  4. Fryzury dla cienkich i rzadkich włosów - jak ukryć problem?
  5. Marta Ryżek-Kalkowska: biografia, osiągnięcia, kariera.
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Wioletta Sawicka
Wioletta Sawicka

Jestem blogerką pasjonującą się światem filmów i seriali. Na naszym blogu znajdziesz recenzje, ciekawostki i rekomendacje. Nie tylko o kinie, ale także o serialach, które uzależniają. Oprócz tego dzielę się swoją miłością do domu i budownictwa, prezentując praktyczne porady oraz inspiracje aranżacyjne. Staram się łączyć pasję do filmów z codziennym stylem życia, tworząc unikalny mix dla miłośników kina i pięknego wnętrza.

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 3.33 Liczba głosów: 3

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły