Babeczki z dekoracją kwiatową to idealna propozycja na wiosenne spotkanie z przyjaciółmi lub uroczysty deser. Te kolorowe i smaczne babeczki z pewnością zachwycą swoim wyglądem i smakiem. W tym prostym przepisie pokazujemy krok po kroku jak przygotować apetyczne babeczki biszkoptowe, a następnie ozdobić je kwiatami z kremu. Dekoracja z kremu jest bardzo łatwa do wykonania, a efekt końcowy robi niesamowite wrażenie. Zapraszamy do wypróbowania tego pomysłu!
Przepis na babeczki z dekoracją kwiatową
Babeczki z kwiatową dekoracją to pomysł idealny na wiosenny deser lub urodzinowe ciasto dla dziecka. Te malownicze i apetyczne babeczki na pewno spodobają się nie tylko najmłodszym, ale także dorosłym gościom. Wbrew pozorom, ozdabianie babeczek kwiatami z kremu jest bardzo proste i każdy poradzi sobie z tym bezproblemowo. Wystarczy przygotować dwa rodzaje kremów, połączyć je ze sobą i udekorować babeczki za pomocą worka cukierniczego lub ręcznie. Efekt jest naprawdę imponujący!
Aby przygotować te kolorowe babeczki będziemy potrzebować ciasta biszkoptowego upieczonego w formie na muffinki, kremu cytrynowego, kremu śmietankowego oraz odrobiny cierpliwości przy dekorowaniu. Całość można przygotować w 2-3 godziny i z powodzeniem zaserwować na rodzinnym obiedzie czy przyjęciu dla znajomych.
Składniki na ciasto biszkoptowe:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g rozmrożonego szpinaku
Ciasto biszkoptowe przygotowujemy bardzo prosto. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy powoli rozpuszczone, przestudzone masło i dalej ubijamy. Wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy składniki. Na końcu dodajemy szpinak, który nada ciastu piękny, zielony kolor. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.
Wykonanie dekoracji z kremu
Aby ozdobić upieczone i wystudzone babeczki potrzebujemy dwóch rodzajów kremów. Po pierwsze krem cytrynowy, który posłuży nam do zrobienia żółtych kwiatków. Po drugie gęsty krem śmietankowy, który po połączeniu z kremem cytrynowym stworzy podstawę do robienia białych płatków.
Składniki na krem cytrynowy:
- żółtko
- jajko
- cukier
- masło
- mąka
- skórka i sok z cytryny
Żółtko, jajko i cukier energicznie roztrzepujemy. Dodajemy masło, mąkę, skórkę i sok z cytryny. Całość podgrzewamy na małym ogniu do zgęstnienia. Studzimy.
Składniki na krem śmietankowy:
- śmietanka 30%
- mascarpone
Śmietankę i mascarpone ubijamy na sztywną masę. Studzimy.
Czytaj więcej: Dagita - najlepsze porady na temat zdrowia i urody
Przygotowanie kremu cytrynowego
Aby przygotować krem cytrynowy potrzebne będą następujące składniki: żółtko, jajko, cukier, masło, mąka, skórka i sok z cytryny. Postępujemy w następujący sposób: w garnuszku energicznie roztrzepujemy żółtko z jajkiem i cukrem. Następnie dodajemy masło, mąkę, skórkę oraz sok z cytryny. Całość zagotowujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Dzięki takiemu sposobowi przygotowania otrzymamy gęsty, jedwabisty krem o cytrynowym aromacie. Będzie idealną bazą do przygotowania żółtych kwiatków, którymi ozdobimy nasze babeczki.
Przygotowanie kremu śmietankowego
Krem śmietankowy przygotowujemy z dwóch składników: śmietanki 30% i mascarpone. Śmietankę ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy ser mascarpone. Całość ponownie miksujemy do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Tak przygotowany krem śmietankowy idealnie łączy się z kremem cytrynowym i pozwala uformować białe płatki kwiatów, którymi przyozdobimy babeczki.
Łączenie kremów i dekorowanie babeczek
Gdy mamy już przygotowane dwa rodzaje kremów, łączymy je ze sobą w następujący sposób. Odłożyć należy około 3 łyżek kremu cytrynowego. Resztę kremu cytrynowego dokładnie wymieszać z kremem śmietankowym. Taki krem będzie bazą do robienia białych płatków kwiatów.
Następnie babeczkom ścina się wierzch, kruszy i rozdrabnia. Wierzch babeczek posmarować cienką warstwą połączonego kremu i przykleić na to kruszonkę. Teraz przychodzi najprzyjemniejsza część, czyli dekorowanie. Do worka cukierniczego włożyć krem i wycisnąć na babeczkach płatki kwiatów, zaczynając od brzegów. Na samym końcu, w środku kwiatka, wycisnąć żółtą kropelkę z odłożonego kremu cytrynowego. Dekorację można też wykonać ręcznie, formując krem łyżeczką.
Udekorowane w ten sposób babeczki wyglądają jak prawdziwe kwiaty na łące. Z pewnością zachwycą nie tylko smakiem, ale i wyglądem. To świetny pomysł nakolorowe ciasto na wiosnę czy lato. Smacznego!
Pieczenie babeczek z ciasta biszkoptowego
Aby przygotować apetyczne babeczki w kształcie kwiatków, najpierw musimy upiec biszkopt. Do tego będziemy potrzebować następujących składników:
4 jajka | 4 łyżki cukru |
4 łyżki rozpuszczonego masła | 1 szklanka mąki |
2 łyżeczki proszku do pieczenia | 100 g rozmrożonego szpinaku |
Wykonanie jest bardzo proste. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy powoli rozpuszczone, letnie masło i cały czas ubijamy. Do masy wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy składniki. Na sam koniec dodajemy szpinak, który nada piękny kolor. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 25 minut w 180°C.
W ten sposób w bardzo prosty i szybki sposób przygotujemy podstawę naszych babeczek w kształcie kwiatków. Gdy ostygną, pozostanie je udekorować kolorowym kremem.
Przepis na babeczki z dekoracją kwiatową
Babeczki z kwiatową dekoracją to pomysł idealny na wiosenny deser lub urodzinowe ciasto dla dziecka. Te malownicze i apetyczne babeczki na pewno spodobają się nie tylko najmłodszym, ale także dorosłym gościom. Wbrew pozorom, ozdabianie babeczek kwiatami z kremu jest bardzo proste i każdy poradzi sobie z tym bezproblemowo. Wystarczy przygotować dwa rodzaje kremów, połączyć je ze sobą i udekorować babeczki za pomocą worka cukierniczego lub ręcznie. Efekt jest naprawdę imponujący! Aby przygotować te kolorowe babeczki będziemy potrzebować ciasta biszkoptowego upieczonego w formie na muffinki, kremu cytrynowego, kremu śmietankowego oraz odrobiny cierpliwości przy dekorowaniu. Całość można przygotować w 2-3 godziny i z powodzeniem zaserwować na rodzinnym obiedzie czy przyjęciu dla znajomych.
Składniki na ciasto biszkoptowe:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g rozmrożonego szpinaku
Ciasto biszkoptowe przygotowujemy bardzo prosto. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy powoli rozpuszczone, przestudzone masło i dalej ubijamy. Wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy składniki. Na końcu dodajemy szpinak, który nada ciastu piękny, zielony kolor. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.
Wykonanie dekoracji z kremu
Aby ozdobić upieczone i wystudzone babeczki potrzebujemy dwóch rodzajów kremów. Po pierwsze krem cytrynowy, który posłuży nam do zrobienia żółtych kwiatków. Po drugie gęsty krem śmietankowy, który po połączeniu z kremem cytrynowym stworzy podstawę do robienia białych płatków.
Składniki na krem cytrynowy:
- żółtko
- jajko
- cukier
- masło
- mąka
- skórka i sok z cytryny
Żółtko, jajko i cukier energicznie roztrzepujemy. Dodajemy masło, mąkę, skórkę i sok z cytryny. Całość podgrzewamy na małym ogniu do zgęstnienia. Studzimy.
Składniki na krem śmietankowy:
- śmietanka 30%
- mascarpone
Śmietankę i mascarpone ubijamy na sztywną masę. Studzimy.
Przygotowanie kremu cytrynowego
Aby przygotować krem cytrynowy potrzebne będą następujące składniki: żółtko, jajko, cukier, masło, mąka, skórka i sok z cytryny. Postępujemy w następujący sposób: w garnuszku energicznie roztrzepujemy żółtko z jajkiem i cukrem. Następnie dodajemy masło, mąkę, skórkę oraz sok z cytryny. Całość zagotowujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Dzięki takiemu sposobowi przygotowania otrzymamy gęsty, jedwabisty krem o cytrynowym aromacie. Będzie idealną bazą do przygotowania żółtych kwiatków, którymi ozdobimy nasze babeczki.
Przygotowanie kremu śmietankowego
Krem śmietankowy przygotowujemy z dwóch składników: śmietanki 30% i mascarpone. Śmietankę ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy ser mascarpone. Całość ponownie miksujemy do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Tak przygotowany krem śmietankowy idealnie łączy się z kremem cytrynowym i pozwala uformować białe płatki kwiatów, którymi przyozdobimy babeczki.
Łączenie kremów i dekorowanie babeczek
Gdy mamy już przygotowane dwa rodzaje kremów, łączymy je ze sobą w następujący sposób. Odłożyć należy około 3 łyżek kremu cytrynowego. Resztę kremu cytrynowego dokładnie wymieszać z kremem śmietankowym. Taki krem będzie bazą do robienia białych płatków kwiatów.
Następnie babeczkom ścina się wierzch, kruszy i rozdrabnia. Wierzch babeczek posmarować cienką warstwą połączonego kremu i przykleić na to kruszonkę. Teraz przychodzi najprzyjemniejsza część, czyli dekorowanie. Do worka cukierniczego włożyć krem i wycisnąć na babeczkach płatki kwiatów, zaczynając od brzegów. Na samym końcu, w środku kwiatka, wycisnąć żółtą kropelkę z odłożonego kremu cytrynowego. Dekorację można też wykonać ręcznie, formując krem łyżeczką.
Udekorowane w ten sposób babeczki wyglądają jak prawdziwe kwiaty na łące. Z pewnością zachwycą nie tylko smakiem, ale i wyglądem. To świetny pomysł nakolorowe ciasto na wiosnę czy lato. Smacznego!
Pieczenie babeczek z ciasta biszkoptowego
Aby przygotować apetyczne babeczki w kształcie kwiatków, najpierw musimy upiec biszkopt. Do tego będziemy potrzebować następujących składników:
4 jajka | 4 łyżki cukru |
4 łyżki rozpuszczonego masła | 1 szklanka mąki |
2 łyżeczki proszku do pieczenia | 100 g rozmrożonego szpinaku |
Wykonanie jest bardzo proste. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy powoli rozpuszczone, letnie masło i cały czas ubijamy. Do masy wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy składniki. Na sam koniec dodajemy szpinak, który nada piękny kolor. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 25 minut w 180°C.
W ten sposób w bardzo prosty i szybki sposób przygotujemy podstawę naszych babeczek w kształcie kwiatków. Gdy ostygną, pozostanie je udekorować kolorowym kremem.
Podsumowanie
Babeczki z dekoracją kwiatową to świetny pomysł na wiosenny deser. Te kolorowe babeczki z pewnością zachwycą nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Przygotowanie ich nie jest trudne, a efekt przypomina kwiaty na wiosennej łące. Wystarczy upiec biszkopt w kształcie babeczek, przygotować dwa rodzaje kremów i ozdobić babeczki kwiatami. To smaczny i efektowny sposób na świętowanie wiosny.
Przedstawiony przepis pokazuje krok po kroku jak w prosty i przyjemny sposób przyrządzić te apetyczne babeczki. Zachęcamy do wypróbowania tego pomysłu i stworzenia babeczek, które z pewnością zachwycą wszystkich gości swoim wyglądem i smakiem.